Plant van de maand: Desert Milkweed – Geschikt voor een koningin en andere royals

19 augustus 2021

De Desert Milkweed-bloem en slanke bladeren zijn heel anders dan een milkweed die je in het Midwesten zou kunnen zien.

Botanische naam

Asclepias subulata

Veelvoorkomende namen

Woestijn Kroontjeskruid, Jumete, Rush Kroontjeskruid, Rietstengel Kroontjeskruid

Habitat / Bereik

Woestijn kroontjeskruid wordt vaak gevonden langs woestijnwassingen en zandvlaktes, en soms op rotsachtige hellingen in laaglanden tot 2500 voet. Het zal zich vestigen in verstoorde bodems, en is dus ook langs bermen te vinden.

Het bereik van woestijnmelkkruid strekt zich uit van het westen van Arizona en het zuiden van Nevada, tot in het zuidoosten van Californië en Baja California, Sonora en Sinaloa, Mexico.

Kroontjeskruid stengels

Geschiedenis / Folklore

Historisch gezien hebben verschillende indianen door zijn assortiment woestijnmelkkruid als medicinale plant gebruikt, en anderen hebben het als puur giftig beschouwd. De Seris gebruikte de wortels voor hoofdpijn, tandpijn en hartproblemen. Meer plaatselijk gebruikte Pimas het als een purgeermiddel, een braakmiddel, voor pijnlijke ogen en voor maagaandoeningen.

Het is duidelijk dat het Amerikaanse ministerie van landbouw de woestijnachtige kroontjeskruid heeft bestudeerd als een potentiële rubberplant. Er werd echter geen commercieel gebruik van het rubber gemaakt.

Beschrijving

Desert milkweed vormt een klomp van talrijke slanke, rechtopstaande, grijsgroene stengels die voortkomen uit een houtachtige basis. De vaste plant kan een hoogte bereiken van 3 tot 5 voet met een vergelijkbare spreiding. Dunne lineaire bladeren, 1 tot 2 inch lang en 1/16 tot 1/8 breed ontwikkelen zich bij nieuwe groei, maar vallen vrij snel af. Gebroken stengels en bladeren stralen een melkachtig latexhoudend rubber uit. Bloemschermen van wasachtige lichtgele of crèmekleurige bloemen bloeien op elk moment van de lente tot de herfst op stengeluiteinden. Typische kroontjeskruidzaaddozen ontwikkelen zich tot ongeveer 3 inch lang en laten de getufte zaden vrij wanneer ze rijp zijn.

Kroontjeskruid (Asclepias linaria) is veel blader en meestal kleiner dan woestijnmelkkruid. Asclepias albicans is wat steviger, met dikkere, hogere stelen.

Toepassingen

Desert milkweed kan worden gebruikt als een rechtopstaand sculpturaal accent in het landschap. Vaste planten met zachtere bladeren en eenjarige wilde bloemen complimenteren de vorm van kroontjeskruid. Woestijn kroontjeskruid produceert praktisch geen puin en is perfect voor zwembadlandschappen. Het is sterk genoeg om te gedijen op droge, hete, zonnige locaties, dus gebruik het op die moeilijke plekken met volle zon en gereflecteerde zon en hitte. Hij geeft de voorkeur aan goed doorlatende grond, is snel te vestigen en zeer droogtetolerant. Gebruik woestijn kroontjeskruid bij het planten van wasplaatsen voor een natuurlijke uitstraling.

En ja, woestijnachtige kroontjeskruid is geschikt voor koninginnen – koninginvlinders en andere royals – de vorsten. Typisch voor kroontjeskruid, deze soort dient als een nectarbron voor de volwassenen, evenals een voedselbron voor hun rupsen. De zich ontwikkelende larven smullen van alle bladeren, knoppen en bloemen. Maak je geen zorgen – er zal later meer volgen! Deze kroontjeskruid trekt ook de kleurrijke tarantula-havikswesp aan.

Stadia van een monarchvlinder.

De levenscyclus van een monarch. Van links: Vrouwtje legt ei, larve op stengel van kroontjeskruid, pop, donker stadium van pop, volwassen uitgekomen!

Koningin vlinder op Milkweed

Koningin vlinder: Deze worden vaker gezien op Desert Milkweed in centraal Arizona dan de Monarchs. Er zijn kleine verschillen tussen de twee. Zie opmerking over rupsenstadium links. Bij de volwassenen hebben de vleugels verschillende patronen, vooral wanneer de vleugels open zijn. Je ziet minder prominente zwarte nerven.

Koningin rups

Koningin Caterpillar: Koninginnen hebben drie sets tentakels in plaats van slechts twee zoals de Monarch-rupsen.

Andere dieren in het wild die misschien niet zo welkom zijn, zijn de kroontjeswantsen en bladluizen. Ik heb nooit gemerkt dat de insecten veel schade aanrichten, en bladluisuitbraken zijn meestal niet schadelijk. Bladluispopulaties kunnen worden verminderd met een krachtige waterstraal of een sopje met zeepsop. Minder frequente irrigatie kan de planten ook minder aantrekkelijk maken voor bladluizen.

Als u geïnteresseerd bent in het vermeerderen van uw eigen planten, ontkiemt kroontjeskruid gemakkelijk uit zaad dat in warme omstandigheden is geplant.

Gezondheidsproblemen/waarschuwing

Het melkachtige sap van woestijnmelkkruid kan irriterend zijn voor de huid.

Alle foto’s: Kirti Mathura

Wist u dat tot 70 procent van het waterverbruik buitenshuis plaatsvindt?

Daarom houden we van woestijnplanten en laten we ze elke maand zien. U kunt meer te weten komen over Desert Milkweed en andere planten op onze pagina Arizona Low-Water-Use Plants. Bezoek onze pagina over het kiezen en planten van waterarme planten voor tips over plantselectie en hoe u op de juiste manier kunt planten. Lees ook zeker al onze blogs over Plant van de Maand door! Bekijk dan deze extra blog over Desert Milkweed!

____________________________

Dit artikel wordt met toestemming herdrukt. U kunt het originele artikel lezen in de Maricopa County Cooperative Extension Master Gardener Journal. Van tijd tot tijd biedt Water – Use It Wisely gastbloggers die schrijven over onderwerpen die te maken hebben met water en waterbehoud. De auteur van deze blogpost, Kirti Mathura, is een Master Gardener en de programmacoördinator voor de Smartscape-trainingsprogramma voor landschapsprofessionals.

Vorig artikel:
« Duurzaam tuinieren in de woestijn – tien eenvoudige tips

Volgend artikel:
Maak je klaar voor terug naar school met Wayne Drop »

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Arkfryslan
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0