
Gebruik van laaggestookte, kleikeramische vaten (olla) is een oude techniek voor de efficiënte irrigatie van gewassen. Ten eerste, meer dan 4.000 jaar geleden in gebruik in China en Noord-Afrika, heeft de techniek zich verspreid over droge gebieden van de wereld. Het gebruik van ollas (uitgesproken als oh-yahs) kan de tuinman tijd, energie en water besparen. Olla-gebruikers melden dat hun moestuinen meer weelderige planten produceren met een hogere productiviteit. Planten die op deze manier worden bewaterd, ondergaan geen stresscycli door water en kunnen langer leven en produceren. Ollas kan een relatief goedkope manier zijn om de opbrengst van uw tuin te maximaliseren en tegelijkertijd overbewatering, afvoer en waterverlies tot een minimum te beperken.
HOE HET WERKT
Het principe is eenvoudig. Een aarden pot wordt begraven met alleen de opening bovenaan zichtbaar boven het grondoppervlak. Het wordt dan gevuld met water. De poreuze wanden van de olla zorgen ervoor dat water naar behoefte in de grond kan worden afgevoerd. Doordat de poriën in de aarden pot klein zijn, stroomt het water niet vrij uit de pot. Een zuigkracht wordt gecreëerd door zowel de bodemvochtspanning als de plantenwortels. Als de grond droog is, zal het water in de olla sneller vrijkomen naarmate de grondwortels het eruit “trekken”. Evenzo, als er een recente verzadigende regenval is, zal het water in de olla blijven totdat de omringende grond droogt. Daarom is olla-irrigatie extreem waterefficiënt en voorkomt het overmatige verdamping en waterafvoer.
Het is ook beter voor het wortelstelsel van de planten. Het bevordert diep water geven en dichte wortelgroei, wat een efficiëntere opname van voedingsstoffen en water mogelijk maakt. Graaf aan het einde van het groeiseizoen je olla op en je zult de efficiëntie van de olla in actie zien. Er zal een dichte mat van plantenwortels zijn. Vergelijk met locaties waar olla’s niet werden gebruikt en het verschil is duidelijk.
Met olla’s doorlopen grond en wortels geen extreme droog- en bevochtigingscycli, wat vooral gunstig is om bitter smakende groenten te voorkomen, een uitdaging voor tuinieren in droge gebieden. Het constante water voorkomt ook dat er scheuren ontstaan in tomaten of meloenen die ontstaan als planten overvloedig en dan schaars water krijgen. Bovendien blijft met ollas het grondoppervlak relatief droog in tuinen, wat de groei van onkruid kan voorkomen en ook helpt om ongewenste insectenpopulaties tot een minimum te beperken.

Gebruik van een terracotta bloempot olla in een tomatenbak. Foto met dank aan Laura Neff.
TE GEBRUIKEN GEWASSEN
Olla-irrigatie is het meest efficiënt voor gewassen met vezelige wortelstelsels zoals pompoen, meloenen, watermeloenen, tomaten en chilipepers. Het is ook mogelijk om olla’s te gebruiken bij gewassen met relatief ondiepe wortelstelsels zoals sla en kruiden. Maar houd rekening met de vorm van de olla en waar het water zal zijn. Grote ronde ollas met een dunnere nek zullen het meeste water onder de wortels van deze gewassen sijpelen, dus het kan nodig zijn om eerst oppervlaktewater te geven totdat ze zich vestigen.
Het is geen efficiënte techniek om te gebruiken met granen en peulvruchten vanwege de benodigde dekking. Het is ook moeilijk vanwege de kosten per olla om op grotere schaal te gebruiken. De besparing op waterkosten kan het echter de moeite waard maken voor sommige gewassen binnen een kleine boerderij en het installeren van olla’s met druppelirrigatietape bespaart arbeid voor het bijvullen.
Ollas kan ook worden gebruikt met meerjarige landschapsplanten zoals jonge bomen, wijnstokken of struiken. Sommige wortels van houtachtige vegetatie kunnen de klei-olla echter breken. Als u de pot vaker moet vullen, vermoed dan dat er een scheur is ontstaan.
TIPS VOOR HET GEBRUIK VAN OLLAS
- Begraaf olla en laat 1-2 inch boven het oppervlak om te voorkomen dat vuil en mulch naar binnen spoelen. Verpak de grond voorzichtig rond de olla. Water verspreidt zich niet in luchtzakken en wortels groeien niet in luchtzakken.
- Plaats ollas minstens elke 2-3 voet in uw tuin voor maximale impact. Grotere ollas met een capaciteit van twee gallon kunnen tot 3-4 voet uit elkaar worden geplaatst.
Fotocredit: Kate Stone (@katiefrancestone)
- Controleer het waterpeil regelmatig en vul de olla zo nodig bij. De frequentie hangt af van het bodemtype, de omringende plantdichtheid en het weer. Soms moet het om de 7 dagen of meer of zo vaak als om de dag worden bijgevuld.
- Houd altijd een steen, bord of een ander deksel over de olla-opening. Dit minimaliseert de verdamping en voorkomt het broeden van muggen.
- Gebruik olla’s in licht zanderige of grof getextureerde bodems. Bodems met een hoog kleigehalte voeren het water niet goed af.
- Als je een hele diepe grond hebt is het handig om een schotel of opvangbak onderaan het gat te plaatsen waar de olla komt te staan. Dit belemmert het doorsijpelen van water en bevordert het doorsijpelen naar buiten.
- Plant zaden een paar centimeter van de olla-opening. Geef het hele gebied water en eventueel oppervlaktewater totdat de zaden ontkiemen als je olla de bovenste vijf centimeter niet vochtig houdt.
- Weet waar je olla’s zijn begraven. Omlijn de opening met stenen, gebruik een speldvlag of andere methoden om te voorkomen dat iemand op de olla stapt.
- Als je in een gebied woont waar het hard vriest, graaf je olla’s dan elke winter op om te voorkomen dat ze onder de grond barsten.
- Vloeibare meststof kan aan de olla worden toegevoegd om voedingsstoffen langzaam in de bodem af te geven. Zorg ervoor dat het echt een vloeibare vorm is om de poriën van de klei niet te verstoppen.
SOORTEN OLLAS
Er zijn verschillende soorten ollas te koop en er zijn verschillende methoden om je eigen ollas te maken van klei of in de winkel gekochte terracotta bloempotten. Overweeg uw ruimte, de kosten en hoe vaak u de ollas kunt en wilt bijvullen, en hoe lang u wilt dat de ollas meegaan bij het overwegen welk type u wilt gebruiken. Er zijn voor- en nadelen aan verschillende soorten olla-systemen.
Olla Bottles zijn zeer efficiënte, cilindervormige ollas. De geglazuurde toppen zijn geweldig in het voorkomen van chippen en verdamping. De vorm is perfect voor gebruik in grote containers, maar werkt ook goed in verzonken of verhoogde bedden. Olla Balls zijn kleistralers die gebruik maken van door de zwaartekracht gevoed water uit een reservoir zoals een emmer van 5 gallon of je regenwateropvangvat. Gebruikers van olla ball-irrigatiekits zijn enthousiast over de waterbesparing en verhoogde productiviteit van hun tuinen. Het biedt echt het meest efficiënte bewateringssysteem met relatief weinig onderhoud. Indien geïnstalleerd met een regenwateropvangsysteem, is het in wezen niet nodig om bij te vullen, waardoor ze in wezen onderhoudsvrij zijn, behalve voor reparatie van beschadigde of gebroken leidingen. Deze producten worden lokaal gemaakt in Tucson, Arizona door Cutting Edge Ceramics.

Fotocredit: @houseofollas
HOE MAAK JE EEN TERRA COTTA BLOEMENPOT OLLA
Je eigen ollas maken van terracotta bloempotten is gemakkelijk en goedkoop. Het enige wat je nodig hebt zijn twee bloempotten, een deksel voor de opening, sterke waterdichte lijm (zoals Gorilla Glue) en waterdichte siliconenkit. Het proces kan in een paar eenvoudige stappen worden voltooid, maar moet een nacht volledig worden gedroogd voordat het in uw tuin wordt geïnstalleerd.
Wilt u deze informatie afdrukken om met anderen te delen? Download dit a.u.b. beknopte hand-out van 2 pagina’s.
Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op 13 mei 2016 en wordt met toestemming herdrukt. De auteur van het artikel, Melissa Kruse-Peeples, is een onderwijsprogrammacoördinator bij Inheemse zaden/ZOEK (NS/Z). NS/S, opgericht in 1983, is een non-profitorganisatie voor het behoud van zaden, gevestigd in Tucson, Arizona, die zich bezighoudt met het verzamelen en bewaren van bedreigde, traditionele zaden. Het is hun missie om de zaden van de mensen in het grotere zuidwesten te vinden, te beschermen en te bewaren, zodat deze aan dorre aangepaste gewassen alle volkeren ten goede kunnen komen en een veranderende wereld kunnen voeden.
creditSource link