Duurzaam tuinieren in de woestijn – tien eenvoudige tips

8 augustus 2021

Velen van ons tuinieren voor de pure esthetiek die een goed onderhouden landschap bij ons thuis brengt. Een tuin is echter meer dan alleen schoonheid. Als we nadenken over de installatie of renovatie van onze landschappen, is het een goed moment om na te denken over duurzaam tuinieren. Onze tuinen kunnen voedsel en onderdak bieden aan dieren in het wild, onze huizen isoleren, voorkomen dat water wegvloeit dat tot overstromingen leidt, zuurstof aan de atmosfeer leveren en ons van voedsel voorzien. Helaas zijn er veel tuinen en landschappen die meer hulpbronnen verbruiken dan ze opleveren. Met een paar tips kunnen we allemaal duurzamer tuinieren.

Tip 1: Juiste plant, juiste plaats

Voordat een tuin wordt aangelegd, moet een landschapsontwerp worden ontwikkeld. Door vooraf het gebied te evalueren, kunnen we fouten voorkomen. Een van de grootste factoren bij het ontwerpen van een landschap is het overwegen van de volwassen grootte van de plant. Zorg ervoor dat de plant voldoende ruimte heeft om te voorkomen dat struiken constant worden geschoren tot lelijke ‘koekjes’. Kijk omhoog voordat je een boom of palm plant. Staan er andere bomen in de weg of bovengrondse hoogspanningslijnen? Overweeg om droogtetolerante planten verder van het huis en op hoge plekken te planten en meer waterhongerige planten in de buurt van het huis en op lagere plekken waar water zich ophoopt.

Tip 2: Ken uw besproeiingsschema

De meeste mensen met wie ik heb gesproken, water te vaak. Een van de belangrijkste sleutels om je planten gezond te houden, is diep maar niet vaak water geven. Druppelsystemen zijn ontworpen om uren (NIET minuten) te draaien en niet om elke dag te draaien. Er zijn geen planten, ook geen grassen, die elke dag water nodig hebben. Door diep water te geven, kunnen plantenwortels dieper in de grond reiken, waardoor ze beter bestand zijn tegen droogte. Als ze te ondiep worden bewaterd, zullen plantenwortels zich alleen aan de oppervlakte ontwikkelen, waardoor ze minder droogtetolerant zijn en vatbaar zijn voor omwaaien bij een storm. Voor meer informatie over hoe u uw woestijnlandschap op de juiste manier water kunt geven, raadpleegt u deze Gids voor water – gebruik het wijselijk voor landschapsbewatering.

Tip 3: Water oogsten

Veel steden in Arizona bieden kortingen voor regenwateropvangsystemen. Er zijn ook kortingen voor het installeren van nieuwe grijswatersystemen die water van wasmachines en douches uit het landschap omleiden. U kunt ook een passief regenwatersysteem installeren dat het water van uw goot naar opvangsleuven met beplanting brengt.

Waterdruppels op klein blad palo verde

Uw planten oogsten regenwater, en dat kunt u ook.

Tip 4: Laat die bladeren liggen!

Zacht landschapsafval omzetten in compost en mulch is een geweldige manier om de grond op te bouwen en de grond geïsoleerd te houden. Door de grond goed aan te passen met goed verteerde compost, zal de grond veel langer vocht vasthouden, waardoor minder frequente irrigatie mogelijk is. Een laag mulch houdt ook onkruid tegen, voorkomt dat de grond zo snel uitdroogt en beschermt plantenwortels tegen hitte en kou.

Koningin vlinder op Mist bloem

Koningin vlinder op Mistflower

Tip 5: Plant voor bestuivers

In plaats van planten uit te kiezen voor alleen schoonheid, kies je planten waarvan bekend is dat ze nuttig zijn voor bestuivers. Kolibries houden van salvias, penstemons en ocotillo. Vlinders zijn dol op Conoclinium (mistflowers), milkweeds, passionvine en pipevine. Bijen houden van cactusbloemen, asters en Aloysia (citroenverbena). Er zijn veel lijsten met planten voor bestuivers die gevonden kunnen worden met een simpele Google-zoekopdracht.

Tip 6: Houd je planten gezond

Als u weet wat de waterbehoefte, voedingsbehoeften en toleranties voor warmte en kou van uw plant zijn, kunt u gezondere planten kweken. Wanneer uw planten gezond zijn, zijn ze minder vatbaar voor schadelijke plagen en ziekten, wat op zijn beurt betekent dat u minder chemicaliën gebruikt om ze gelukkig te houden. Het is ook belangrijk om te accepteren dat er altijd kleine schade aan planten zal zijn, maar dat dergelijke schade geen aanleiding is voor chemische sanering. Beperk het gebruik van chemicaliën tot alleen wanneer plagen of ziekten echt schade toebrengen aan de plant. Breng ook nooit systemische pesticiden aan op planten wanneer ze in of in de buurt van de bloeitijd zijn wanneer bestuivers naar de bloemen gaan.

Tip 7: Invasieven beheren

Niet-inheemse invasieve planten zijn schadelijk voor onze natuurlijke omgeving. Een van de grootste bedreigingen voor de Sonorawoestijn zijn invasieve grassen die uit Afrika en Azië zijn meegebracht en die als brandstof dienen voor bosbranden. De planten hier in de lage woestijn, waaronder onze iconische saguaro, zijn niet aangepast om het hoofd te bieden aan branden die het landschap honderden jaren kunnen veranderen. Buffelgras, rode brome en fonteingras zijn de belangrijkste invasieve grassen om op te letten in uw tuin. Trek ze voordat ze naar zaad gaan. Er zijn echter ook inheemse bosgrassen die zaad leveren voor inheemse vogels en erosiebestrijding en niet genoeg brandstof leveren voor vuur. Voordat u grassen verwijdert, moet u weten of ze inheems zijn of niet.

Tip 8: Doordringbare oppervlakken

Overweeg in plaats van grote platen beton of asfalt te gieten, poreuze oppervlakken zoals landschapsklinkers, steen of gestabiliseerd afgebroken graniet. Het gebruik van doordringbare oppervlakken helpt het hitte-eilandeffect te verminderen en zorgt er ook voor dat neerslag in het landschap kan infiltreren in plaats van ervan af te stromen, waardoor erosie en overstromingen ontstaan.

Achtertuin met doorlatende straatstenen

Gebroken beton maakt grote doorlatende straatstenen.

Tip 9: Beperk lichtvervuiling

Landschapsverlichting kan de architectuur van het landschap ‘s nachts echt benadrukken. Het kan echter ook migrerende dieren in het wild en insecten verwarren. Het is prima om landschapsverlichting te gebruiken; doe gewoon de lichten uit als je niet in het landschap bent om ervan te genieten.

granaatappel fruit

Granaatappels kunnen deel uitmaken van je eetbare landschap!

Tip 10: Verwerk eetwaren in het landschap

Kies in plaats van planten die puur sierlijk zijn, planten die je kunt eten! Een van mijn favoriete dingen om te doen met plantenbakken is ze te vullen met een mix van eenjarigen, kruiden en groenten. Plant petunia’s en Rudbeckia (zonnebloemen) tussen basilicum en gebruik bijvoorbeeld een tomatenplant als middelpunt. De mogelijkheden zijn eindeloos. De eenjarigen trekken nuttige insecten aan en de algehele look is eigentijds en mooi. Je kunt misschien niet genoeg groenten en fruit verbouwen om aan de behoeften van je gezin te voldoen, maar er zijn niet veel kruiden voor nodig. Een paar fruitbomen die weinig water en zorg nodig hebben, zijn granaatappels en kweepeer.

Het balanceren van esthetiek en duurzaamheid is een beetje lastig, maar het kan worden gedaan. Met deze tips wens ik je veel succes met duurzaam tuinieren.

Voor meer informatie, zie:


Van tijd tot tijd biedt Water – Use It Wisely gastbloggers die schrijven over onderwerpen die te maken hebben met water en waterbehoud. Dit artikel wordt herdrukt met toestemming van de auteur Jason Wiley, directeur tuinbouw bij Boyce Thompson Arboretum. Wiley heeft negen jaar in openbare tuinen gewerkt, waaronder de Anheuser-Busch Brewery in Fort Collins, CO, als landschapssupervisor en in de Phoenix Zoo als tuinbouwer. Voordat hij bij Boyce Thompson Arboretum kwam, was hij een tuinbouwer in het Arizona-Sonora Desert Museum, waar hij de Cactus Garden, Agave Garden en verschillende andere tuinen onderhield. De missie van Boyce Thompson Arboretum is om waardering en rentmeesterschap van woestijnplanten, dieren in het wild en ecosystemen te inspireren door middel van onderwijs, onderzoek en natuurbehoud.

Vorig artikel:
« Plant van de maand: hoe overleven die woestijnplanten?

Volgend artikel:
Plant van de maand: Desert Milkweed – Geschikt voor een koningin en andere royals »

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Arkfryslan
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart