centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Stichting Ark Fryslân verkoopt de Ark aan Gemeente Leeuwarden

De opvallende ark die al een paar jaar in het centrum van Leeuwarden aangemeerd ligt, is door de gemeente gekocht. Volgend jaar is hij paviljoen voor 2018.

Het aluminium schip verhuist volgend voorjaar naar de Prinsentuin en dient als informatiecentrum voor het project DNALWD2018. Dat project levert een reusachtige verzameling reageerbuisjes, elk met een persoonlijk verhaal over Leeuwarden.

Eerst zou daar in de Prinsentuin een paviljoen voor komen, vertelt Geart de Vries van het Historisch Centrum Leeuwarden, maar het bouwen daarvan liep nogal in de papieren. Deze drijvende ruimte komt daarom goed van pas.

Te duur voor ARK

De schuit is gebouwd als podium voor discussies en tentoonstellingen over architectuur, voor het centrum voor Architectuur en Ruimtelijke Kwaliteit (ARK). Gunnar Daan ontwierp het, het werd gebouwd met hulp van leerlingen van ROC Friese Poort. Het schip heeft bijna 350.000 euro gekost en maakte in 2008 zijn eerste tocht.

,,Architectonisch is het gewoon een mooi ding’’, zegt Marga Waanders, voorzitter van ARK. ,,De beleving van binnen is fantastisch. Maar nautisch… Hoe zal ik het zeggen. Als varend object is hij nogal lastig.’’

Bovendien drukte het onderhoud zwaar op ARK, dat toch al geen grote en rijke organisatie is. Toen vorig jaar de provinciale subsidie stopte, werd besloten het schip voor 189.000 euro te koop aan te bieden.

Daarnaast voert ARK gesprekken met Keunstwurk om daar als organisatie in op te gaan. ,,Zelfstandig zijn we te klein’’, aldus Waanders.

Informatiecentrum

Voor welk bedrag de gemeente Leeuwarden het schip heeft gekocht, wil Werner Brouwer, directeur projectbureau Zuidlanden, niet vertellen. ,,Het was geen onzinprijs, maar het was ook geen 189.000 euro’’, zegt hij enkel. Hij deed de aankoop, die op 1 juli van kracht wordt.

Nadat het in 2018 dienst heeft gedaan als paviljoen voor het DNA-project, wordt het schip informatiecentrum voor de verdere uitbreiding van Zuiderburen onder Leeuwarden.

Het deel aan de oostkant van de Overijsselselaan is dan vrijwel voltooid, zegt Brouwer, en dan komt het westelijke stuk aan de beurt. ,,Daar komt een soort havenstadje, waar we de ark een goede functie kunnen geven als informatiecentrum. Net als de iglo die we gebruiken voor het andere deel.’’

Bron: LC 13 mei, Asing WalthausARK