centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Dossier Zonnestroom en Cultureel Erfgoed

Hoe kunnen we ervoor zorgen dat duurzame energiebehoeften van eigenaren en overheden niet ten koste gaan van ons onroerend cultureel erfgoed? Namens provincie Fryslân, de gemeente Leeuwarden en de gemeente Ameland is er een pilot-onderzoek uitgevoerd naar de toepassing van zonnecellen op monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten. De nadruk ligt op de mogelijkheid om de cultuurhistorische waarden te gebruiken in de toepassing van de zonnecellen. Aan de hand van een aantal case-uitwerkingen op Ameland wordt een denkwijze gepresenteerd die met een andere blik naar de speelruimte en haalbaarheid op monumenten en in beschermde stads- en dorpsgezichten kijkt.

Op donderdag 5 februari 2015 vond de eindpresentatie van het onderzoek PV in beschermde dorps- en stadsgezichten Waddeneilanden plaats in de NHL Hogeschool. Twee vierdejaars bouwkundestudenten, Theun ter Velde en Nils Treffers, hebben dit onderzoek onder begeleiding van Nicole Bakker uitgevoerd.

Hieronder vindt u de links naar de filmregistratie van de presentatie en de rapporten met onderzoeksresultaten:

Video: http://nhl.presentations2go.eu/p2gplayer/Player.aspx?id=H4Nvy
De einddocumenten en de presentatie: http://www.nhl.nl/nhl/11444//kenniscentrum-ruimtebouwers/publicaties/zonnestroom-en-cultureel-erfgoed/pid5ae9b41a-abb3-43c2-954d-3668867ad481.

 

Discussieer mee

Zonnecellen op cultureel erfgoed 37 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 44 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 40 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 31 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 32 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 26 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 24 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 12 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 20 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 21 b
Zonnecellen op cultureel erfgoed 08 b