centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Sprekende herdenkingen in Open Joodse Huizen Leeuwarden

04 mei 2014

 Op 4 mei organiseert het Joods Cultureel Kwartier voor de eerste keer Open Joodse Huizen in Leeuwarden in samenwerking met het Historisch Centrum Leeuwarden, Fries Verzetsmuseum, centrum Tûmba, Tresoar, Aed Levwerd en het Jiddisch Festival Leeuwarden. De levens van de Joodse bewoners van verschillende huizen in de stad staan centraal. Directe getuigen, de nazaten en kenners vertellen over het vooroorlogse Joodse leven en de gebeurtenissen tijdens de oorlog, over vervolging, onderduik, verzet, deportatie en terugkeer.

Wat gebeurt er op 4 mei in Leeuwarden?

Op negen adressen worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Bezoekers zijn welkom om te komen luisteren en mee te praten. Elke bijeenkomst begint op het hele uur en duurt 45 minuten. Alle huizen zijn gratis toegankelijk, maar er is een beperkt aantal plaatsen. Het totale programma is te vinden op www.openjoodsehuizen.nl.

Bekijk hier de flyer

Enkele voorbeelden uit het programma:

– De start van het programma is om 13.00 uur met Alphons Katan die zijn verhaal verteld in de ouderlijke woning Transvaalstraat 30

Grote Kerkstraat 71 om 14.00 15.00 en 16.00 uur.

Tussen 1928 en 1938 zat in het pand “Terpsichore” de dansschool van Herman Leviet gevestigd. De huidige bewoner, Sjaak de Vries, vertelt over de dansschool en de familie Leviet.

Spanjaardslaan 133 om 14.00 15.00 en 16.00 uur

Op 12 november 1942 verlaten Israël de Jongh en zijn drie dochters hun huis aan de Spanjaardslaan 133. Hun vertrek wordt vastgelegd op film door overbuurman tandarts Ruurd Rodenburg. De huidige bewoner Peter de Hoo vertelt hun verhaal.

Woont u in een Joods huis?

Op het Digitaal Joods Monument staan de in 1941 in Nederland wonende Joden vermeld die de oorlog niet hebben overleefd. Ook vind je hier de adressen waar Joden tijdens de oorlog woonden.  Op www.communityjoodsmonument.nl kun je op adres zoeken of je in een Joods huis woont.

Ook dit jaar roepen we alle bewoners van Joodse huizen op de herdenkingsposter in de meidagen voor het raam te hangen.  Deze poster is uit te printen via de website: www.communityjoodsmonument.nl/poster