centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Museumweek: Pier Pandertempel te bezichtigen!

18 april 2015     Pier Pander Museum en Tempel, Noorderplantage

In de Prinsentuin, het prachtige stadspark aan de rand van de binnenstad van Leeuwarden, bevinden zich het museum en de tempel gewijd aan de Friese beeldhouwer Pier Pander (1864-1919).

Pander was de zoon van een arme Friese mattenschipper. Doordat hij prachtig houtsnijwerk maakte, werd hij door enkele mecenassen in staat gesteld te studeren in Amsterdam en Parijs.
In 1885 won hij de prestigieuze Prix de Rome voor de beeldhouwkunst. Na zijn studies vestigde Pander zich in Rome, waar hij een bekend en gevierd kunstenaar werd.
Na zijn dood in 1919 liet Pander zijn ateliercollectie na aan de gemeente Leeuwarden. In 1924 werd zijn levenswerk, een beeldengroep van vijf grote marmeren beelden in een tempel, geopend in de Prinsentuin.

In 1954 werd, even verderop in de Prinsentuin, het Pier Pander Museum gerealiseerd. In het museum is een overzichtstentoonstelling te zien over het leven en werk van Pier Pander.
Daarnaast wordt er ieder seizoen een tijdelijke expositie georganiseerd van een aan Pander gerelateerd kunstenaar of onderwerp.

Tijdens de Nationale Museumweek zijn het Pier Pander Museum en de tempel op zaterdag 18 en zondag 19 april van 13.00-17.00 uur geopend. De toegang is gratis.

Organisatie: Historisch Centrum Leeuwarden

hcllogo