centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Lunchlezing: Biocomposieten, het nieuwe constructiemateriaal?

15 mei 2014     Lokaal A0.011

12.15 uur Inloop met broodje
12.30 uur Welkom en mededelingen, Woud van Woudenberg
12.40 uur Gastspreker Daan van Rooijen, kenniscentrum StendenPRE
13.20 uur Discussie en Afsluiting
Aanmelden : De toegang is gratis, graag hier aanmelden

Toelichting

Sinds september is bij StendenPRE het nieuwe onderzoeksgebied ‘biocomposieten’ toegevoegd. Biocomposieten zijn materialen die bestaan uit natuurvezels die gebonden zijn in een kunststof. Deze materialen vind je terug in bijvoorbeeld deurpanelen van auto’s en in plastic vlonderplanken in de bouwmarkt. Dit wordt ook wel de eerste generatie biocomposieten genoemd. Hierin zijn de hout- of natuurvezels zeer kort. Bovendien hebben ze nauwelijks een versterkende functie. 

Daan van Rooijen doet als associate lector onderzoek naar de eerste generatie biocomposieten. Daarnaast richt hij zich vooral op de nieuwe generatie biocomposieten. Hierin bestaat de natuurvezelversterking meer uit langere vezels, zoals die zijn verwerkt in weefsels of legsels. De gebruikte harsen en plastics zijn composteerbaar of gebaseerd op agrarische grondstoffen. In de huidige markt worden dergelijke natuurvezelcomposieten nog niet toegepast. Maar uit eerder onderzoek is gebleken dat deze composieten wel geschikt zijn voor hoogwaardig belaste constructies, zelfs onder extreme gebruiksomstandigheden. Daarbij moet je denken aan de vervanging van metalen constructies, metalen sandwichplaten, glasvezel versterkte profielen en gevelpanelen. Niet alleen milieuwinst maar ook levensduurverlenging en kostenreductie behoren daarbij tot de mogelijkheden. 

Op dit moment wordt deze tweede generatie biocomposieten nog niet toegepast. Wel is er voldoende onderzoek gedaan om de eerste demonstratieprojecten mogelijk te maken. De volgende stap is dan ook het vinden van bedrijven die deze biocomposieten willen toepassen. Materiaal- en productieonderzoek door StendenPRE moet aantonen of deze materialen hout- en metaalproducten kunnen vervangen.

download