centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Liwwarderdag: 100 jaar Hollanderwijk!

12 april 2015     Zalen Schaaf, Breedstraat, Leeuwarden

Nostalgische Liwwadderdag op zondag 12 april in teken 100-jarige Hollanderwijk

De Liwwadderdag wordt dit jaar gehouden op zondag 12 april tussen 14.00 en 18.00 uur. Traditiegetrouw gebeurt dat in Zalen Schaaf, aan de Breedstraat  in Leeuwarden, dat tegenwoordig als Schaaf City Theater door het leven gaat.

De Liwwadderdag is zo langzamerhand een begrip geworden bij de echte Liwwadders. De zesde editie van dit nostalgische en gezellige evenement wordt eens in de drie jaar georganiseerd door de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd en het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL). Tussen alle kramen met uitstallingen over Leeuwarder onderwerpen is er deze keer speciale aandacht voor de Hollanderwijk, het prachtige woonwijkje ‘ten suden fan ut spoor’. Precies honderd jaar geleden werd deze wijk gebouwd onder architectuur van W.C. de Groot, de ontwerper die Leeuwarden meer moois heeft nagelaten zoals het Gabbema Gasthuis en de Julianavleugel van het Sint Anthoon. Voor bewoners en oud-bewoners en alle andere Liwwaddders is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten en bij te praten bij de fototentoonstelling en bij de filmpjes die vertoond worden.

De middag begint om 14.00 uur en zal worden ingeleid door Sicko Heldoorn, oud-bewoner van de Hollanderwijk en tegenwoordig o.a. burgemeester van Dantumadeel. Op het programma staat dus de reünie van (oud-)wijkbewoners en optredens van Hollanderwijker Johan Juckers en Melvin van Eldik. Johan Dalstra  en Marloes Eskens houden in de tuinzaal ‘praatsjes´ over de ´Skrans´ en over de ´Hollanderwiek´. In de grote zaal is er een keur van ´kraampkes´ met boeken, ansichtkaarten en tekeningen en schilderijen van de Leeuwarder kunstenaars Eddy Sikma en Bep Mulder.

Dus liefhebbers van de echte Liwwadder geselligheid: kom op sundach 12 april naar Skaaf! En ut mooiste fan alles: de toegang is fergees!

Speciaal voor de mensen die op deze middag niet uitgepraat raken over hun mooie wijk en hun prachtige stad, opent café De Ossekop aan de Uniabuurt haar deuren vanaf 17.00 uur ’s middags. Blijvende historische gezelligheid met een hapje en een drankje.