centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Attiek: St. Antony Gasthuis & Fryske Akademy vernieuwen

31 oktober 2014     Debatcentrum de Bres

grand old ladies

Een facelift voor 2 ‘grand-old-ladies’

Het zal u ongetwijfeld niet ontgaan zijn, in de noordelijke binnenstad van Leeuwarden is veel aan het veranderen. Twee grote instanties hebben ingrijpende plannen: het Sint Antony Gasthuis en de Fryske Akademy willen hun behuizing aanpassen aan de 21ste eeuw.

Wat zijn nu eigenlijk de plannen en wat merkt ú van de veranderingen? Laat u informeren en stel uw vragen aan de architecten van deze ‘facelifts’.

 

Sprekers

Adema Architecten over De Carré (onderdeel Sint Antony)
De Carré betreft de restauratie en verbouw van 9 binnenstadspanden en een voormalig laboratorium aan de Grote Kerkstraat en de Pijlsteeg tot levensloopbestendige seniorenwoningen. Hieronder bevinden zich vijf rijksmonumenten en een gemeentelijk monument. Adema Architecten realiseert hier ruime woningen met veel historische details en hedendaags comfort. De binnentuinen worden omgevormd tot een stadspark dat aansluit op de parkaanleg aan het Perkswaltje.

Jo Janssen Architecten over de Fryske Akademy

De Fryske Akademy gelegen aan de Doelestraat en Groeneweg is gegroepeerd rondom een verscholen binnentuin met monumentale bomen.  De opgave van Jo Janssen betreft het laten aaneenschakelen van de diverse gebouwen van de Fryske Akademy tot één harmonieus ensemble.

Jelle de Jong Architecten over het Sint Antony Gasthuis

Jelle de Jong architecten renoveert het monument langs de Groeneweg en aan de mooie binnentuin, volledig. Daarnaast bouwen zij een nieuw volume met tweelaagse parkeerkelder, ruimtes voor gezamenlijk gebruik en 5 appartementen op de hoek van het Schoenmakersperk en de Groeneweg.

 

Programma:

19:45-20:00 Inloop

20:00-20:10 kort intro door spreekstalmeester Jef Mühren

20:10-20:30 Siebe van Seijen, Adema Architecten over De Carré

20:30-20:50 Kees de Haan, Jelle de Jong Architecten over Sint Antonie Gasthuis

20:50-21:10 pauze

21:10-21:30 Jo Janssen over de Fryske Akademie

21:30-22:00 vragen en discussie (olv spreekstalmeester)