centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

Attiek – Watercampus Leeuwarden: blauwdruk voor een icoon?

27 maart 2015     Het Wetsusgebouw, Watercampus, Oostergoweg 9, Leeuwarden

Het nieuwe Wetsusgebouw op de Watercampus in Leeuwarden wordt geroemd als internationaal toonaangevend knooppunt voor watertechnologie. De hoge Breeam score die de nieuwbouw ontving geeft de zeer hoge duurzaamheidsgraad van het gebouw aan. Bij de prijsvraag voor aanbesteding was naast de duurzaamheid ook de uitstraling van het gebouw van groot belang. In bedekte termen werd feitelijk gevraagd om een nieuw icoon voor de stad en haar ambities op het gebied van watertechnologie (Zo hoopt Leeuwarden zich in 2020 Europese Hoofdstad van Watertechnologie te noemen).

Discussie
Vragen die Attiek zich stelt zijn: kan het Wetsusgebouw op deze plek en in deze vorm, de iconische functie vervullen die de opdrachtgever hoopt dat het gebouw krijgt? Kan je bij nieuwbouw al spreken van een icoon of ontstaat deze toekenning mettertijd? Heeft de stad Leeuwarden eigenlijk behoefte aan een dergelijk icoon, of doen we met ‘gewoon’ al gek genoeg?

Al deze vragen staan der discussie tijdens de komende Attiekavond op vrijdag 27 maart. De discussie wordt geleid door spreekstalmeester Jef Mühren. Discussieert u mee? U bent van harte welkom vanaf 16:30 in de Watercampus (Oostergoweg 9)

Sprekers

De Friese architectencöoperatie GEAR die het gebouw ontwierp, geeft tijdens de komende Attiekavond tekst en uitleg over het gebruik, doel en ontwerpproces van het Wetsusgebouw.

Daarnaast geeft bestuurskundig adviseur (oa. verbonden aan TU Delft) en auteur van het boek ‘Stedelijke IconenDr. Wouter Jan Verheul inzage het ontstaan en de betekenis van stedelijke iconen. Want wanneer kan je eigenlijk spreken van een geslaagde stedelijke icoon? En wanneer gaat het mis?

Programma

16:30 Inloop
16:45 aanvang
16:55 inleiding GEAR
17:15 Lezing Wouter Jan Verheul
17:45 Discussie/vragenronde
18:00 Slot en bezichtiging

Parkeren
Een beperkt aantal parkeerplaatsen is  beschikbaar op het terrein van Van Hall naast de nieuwbouw (melden bij de slagboom). Voldoende parkeergelegenheid (tegen betaling, max 3 uur) is te vinden op het parkeerterrein van de Leeuwarder Courant aan de Sixmastraat 15 of in de dichtstbijzijnde parkeergarage De Klanderij. Via het Agora-plein kunt u over de fietsbrug naar de Watercampus lopen.

Aanmelden
In verband met de catering en zitplaatsen horen we graag voor 19 maart van je of je erbij bent:

Meld je tot 19 maart aan via info@arkfryslan.nl o.v.v. “Attiek- Watercampus”