centrum voor architectuur & ruimtelijke kwaliteit

4 miljard jaren aan energieonderzoek gratis beschikbaar

17 april 2014     NHL (lokaal A0.011)

 
 
 Programma: 
 
12.15 uur Inloop met broodje
12.30 uur Welkom en mededelingen, Woud van Woudenberg
12.40 uur Gastspreker Ylva Poelman, Bionica Innovatie en Expertise Centrum
13.20 uur Discussie en Afsluiting
Aanmelden : De toegang is gratis, graag hier aan

 

Toelichting

U heeft ongetwijfeld wel eens een mug platgeslagen. Wat u waarschijnlijk niet weet is dat u daarmee een uitermate gevoelige, efficiënte en energiezuinige CO2 detector naar de andere wereld heeft geholpen. Hoe gek het wellicht klinkt; de natuur zit vol met techniek en heeft bijna 4 miljard jaar de tijd gehad om te experimenteren met wat wel en niet werkt. De natuur is een catalogus van ‘proven technology’, waar we een oplossing naar keuze uit kunnen selecteren en implementeren.

Op het gebied van energie heeft de natuur al veel ‘nagedacht’. Dieren en planten hebben een beperkte hoeveelheid energie tot hun beschikking. Zij moeten altijd de afweging maken hoe hun energie zo effectief mogelijk in te zetten. Een organisme overleeft ongebreideld energieverbruik niet. Dieren en planten zijn daarom maximaal geoptimaliseerd in minimaal energieverbruik.

De natuur heeft dan ook veel energiezuinige oplossingen ‘bedacht’. Deze oplossingen kunnen gebruikt worden voor energiezuinige techniek. Bijvoorbeeld in nieuw te ontwerpen producten en processen. Of om het energieverbruik van bestaande producten en processen te verminderen. De natuur is per definitie duurzaam. Immers de natuur is de ‘uitvinder’ en het ijkpunt voor duurzaamheid.

Kortom: de natuur vormt een onuitputtelijke inspiratiebron voor onze menselijke techniek, zeker als het gaat om duurzame oplossingen. Tijdens de lunchlezing tonen wij op interactieve wijze wat de combinatie van menselijke techniek en spieken bij de natuur u kan brengen.